Hlavní strana |
BílkovinyBílkoviny, odborně proteiny, patří mezi biopolymery. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla – obsahují je všechny buňky a úplně největší podíl najdeme ve svalech. Proto musí tvořit podstatnou část vašeho jídelníčku. Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce. * Stavební (kolagen, elastin, keratin) * Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) * Zajišťující pohyb (aktin, myosin) * Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory…) * Ochranné a obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen) Potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku (bílkoviny(g/100g)): Sojové maso 45 Olomoucké tvarůžky 29,7 Tvaroh na strouhání 28,6 Krůtí prsa 24,1 Kuřecí prsa 23,3 Drůbeží játra 22,9 Tuňák 22,1 Telecí kýta 20,8 Hovězí svíčková 20 Tvaroh bez tuku 18,8 Krevety 16,5 Filé z tresky 16,2 Vaječný bílek 11,1 Bílý jogurt 4,2-5,9 Brokolice 4,4 Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,6 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti. |